Login 
Loading
Συμβουλές για τους καταναλωτές

Καλώς ήλθατε στην σελίδα διατροφής του ΕΦΕΤ. Στόχος μας μέσα από αυτή τη σελίδα είναι να παραθέσουμε στους καταναλωτές μερικές απλές συμβουλές που σχετίζονται με τη διατροφή μας , και την ασφάλεια των τροφίμων.










Οδηγίες πρός τους καταναλωτές σχετικά με την αγορά και χρήση προϊόντων Υλικών και Αντικειμένων που πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα


Οδηγίες πρός τους καταναλωτές σχετικά με την αγορά και χρήση προϊόντων Υλικών και Αντικειμένων που πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα.




Αλάτι

Το αλάτι είναι ένα αγαθό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των τροφίμων αλλά και να ενισχύσει τη γεύση τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού όμως εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.


Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού: [Κατανάλωση αλατιού]

Ο ΕΦΕΤ εκπόνησε πανελλαδική έρευνα αναφορικά με τις γνώσεις, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με την κατανάλωση αλατιού. Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας: [Γνώσεις, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι]

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση πρόσληψης αλατιού από τον γενικό πληθυσμό, υλοποίησε διερευνητικό πρόγραμμα εκτίμησης της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί. Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση με τα αποτελέσματα αυτού του διερευνητικού προγράμματος: [Περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί] [Salt content of bread in Greece]

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε το σποτ ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς τη μείωση αλατιού που επιμελήθηκε η Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του ΕΦΕΤ και προβάλλεται στις οθόνες των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ από τις 27 Μαρτίου 2014 έως τις 10 Απριλίου 2014.
[Σποτ (ελληνικά)]
[Σποτ (αγγλικά)]

Ο ΕΦΕΤ συνεργάστηκε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην έκδοση ενός περιεκτικού οδηγού για τους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση μυρωδικών σε μερικά από τα πιο συνήθη τρόφιμα που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι, ως μέσο μείωσης ή/και αντικατάστασης της χρήσης αλατιού σε αυτά. Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό φυλλάδιο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα:
[Αντί για αλάτι, Μυρωδικά βότανα_ΕΛ]
[Say YES to herbs and NO to salt_EN]

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ έχει εγκρίνει τη “Στρατηγική Μείωσης Αλατιού 2016-2020”, η οποία περιλαμβάνει 4 βασικούς πυλώνες. Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο της Στρατηγικής Μείωσης Αλατιού 2016-2020:
[Στρατηγική Μείωσης Αλατιού 2016-2020]

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνδιοργανώνει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων την 1η Ημερίδα με θέμα τη μείωση αλατιού, στις 4 Νοεμβρίου 2016. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε το Πρόγραμμα της Ημερίδας καθώς και το infographic που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο αυτής της Ημερίδας.
[Πρόγραμμα Ημερίδας - gr]
[Scientific Programme - eng]
[infographic - gr]
[infographic - eng]



Ενεργειακά Ποτά

Τα ενεργειακά ποτά αποτελούν μία κατηγορία καφεϊνούχων ποτών, ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ εφήβων και νέων. Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών: [Ενημερωτικό Φυλλάδιο για τα Ενεργειακά Ποτά]

Ο ΕΦΕΤ εκπόνησε μελέτη σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών σε μαθητές λυκείου. Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας: [Κατανάλωση ενεργειακών ποτών από μαθητές]




Διατροφή και Ασφάλεια Τροφίμων στα Σχολεία

Το σχολείο πέρα από τον πρωταρχικό παιδαγωγικό και κοινωνικό-πολιτιστικό σκοπό του, πρέπει και μπορεί να αποτελεί και το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής και ασφάλειας τροφίμων.


Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε ενημερωτικά φυλλάδια με πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων στα σχολεία και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την επιλογή τροφίμων από το σχολικό κυλικείο .
[ Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στα Ολοήμερα Σχολεία]
[Σχολικά Κυλικεία]
[Σχολικά Κυλικεία - Μαθήτης]
[Σχολικά Κυλικεία - Εκπαιδευτικός]


Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012, ο ΕΦΕΤ συμμετείχε αναπτύσσοντας το θέμα: «Διατροφικές Συστάσεις για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο» Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση: [Παρουσίαση Κολατσιό στο σχολείο]



Γνωριμία με τα βασικά θρεπτικά συστατικά

Επιλέγοντας τους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε απλές πληροφορίες για τα βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή: Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά


Ενεργειακές Απαιτήσεις
Πρωτεΐνες
Λιπίδια
Υδατάνθρακες
Φυτικές Ίνες
Νερό
Ανόργανα Συστατικά

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) Φυλλικό Οξύ Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) Βιταμίνη Β12 Βιταμίνη D
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) Βιοτίνη Βιταμίνη Ε
Παντοθενικό Οξύ Βιταμίνη Κ Βιταμίνη C
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) _ _ _


[Σελίδα 2]