Login 
Loading
Συμβουλές για τους καταναλωτές

Καλώς ήλθατε στην σελίδα διατροφής του ΕΦΕΤ. Στόχος μας μέσα από αυτή τη σελίδα είναι να παραθέσουμε στους καταναλωτές μερικές απλές συμβουλές που σχετίζονται με τη διατροφή μας , και την ασφάλεια των τροφίμων.     
Επιστημονικές προκλήσεις και κατευθύνσεις στην χάραξη διατροφικής πολιτικής

O Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως Εστιακό Σημείο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), διοργάνωσε στις 22 Οκτωβρίου 2010, στην Αθήνα, ημερίδα με θέμα «Επιστημονικές προκλήσεις και κατευθύνσεις στην χάραξη διατροφικής πολιτικής». Διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, των καταναλωτικών οργανώσεων, της βιομηχανίας και των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων κάλυψαν το αντικείμενο της ημερίδας. Στην ημερίδα συζητήθηκαν τα εξής :

  • Η έναρξη της πρώτης πανευρωπαϊκής μελέτης συλλογής στοιχείων κατανάλωσης – EU menu – η οποία στοχεύει να συλλέξει λεπτομερή και τυποποιημένα δεδομένα σε ατομικό επίπεδο σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνονται από παιδιά έως και ηλικιωμένους σε όλες τις χώρες και περιοχές της Ευρώπης.
  • Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στους νέους ως αποτέλεσμα των αλλαγών τόσο στο διαιτολόγιο όσο και στην ποιότητα της διατροφής στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια.
  • Τα μέτρα και οι προσπάθειες που θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τη μείωση πρόσληψης αλατιού.
  • Η σπουδαιότητα μίας ισορροπημένης διατροφής ιδιαίτερα όταν αυτή βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής των Ελλήνων.


Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε τις παρουσιάσεις των ομιλητών:


Εγχειρίδιο Περιλήψεων / Abstract conference brochure
1. L. Valsta – EU Menu
2. S. Bell – Food Classification
3. B. Bottex – Risk Benefit Assessment
4. C. Heppner – Nitrate in vegetables
5. L. Heng – Health Claims
6. A. Kafatos – Fatty Acid Intakes
7. P. Lagiou – Nutrition Guidelines
8. V. Papadimitriou – Food Industry Balanced Diet
9. A. Trichopoulou – Mediterranean Diet / EPIC in Greece
10. A. Walker – Herbs in Mediterranean cuisine
11. N. Andrikopoulos – Olive Oil Antioxidants
12. A. Kaliora – Wine Antioxidants
13. M. Friel - Salt Reduction Ireland

Τρανς λιπαρά

Όλα τα είδη λιπαρών δεν έχουν τις ίδιες επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Μεταξύ των λιπαρών οξέων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία αποτελούν τα τρανς λιπαρά, τα οποία είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα με τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό στη μορφή τρανς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η πρόσληψη τρανς λιπαρών να είναι μικρότερη από το 1% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Για το λόγο αυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσής τους. Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των δράσεων μείωσης τρανς λιπαρών εκπόνησε μελέτη γνώσεων και στάσης των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τα τρανς λιπαρά. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής: [Γνώσεις, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με τα τρανς λιπαρά]

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε το infographic που σχεδιάστηκε από τον ΕΦΕΤ με πληροφορίες για τα τρανς λιπαρά οξέα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα: [infographic_trans λιπαρά_gr] [infographic_trans fats_eng]Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με την κοιλιοκάκη (ορισμός, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία) καθώς και την γλουτένη (πηγές γλουτένης και προφυλάξεις για αποφυγή επιμόλυνσης τροφίμων με γλουτένη). [Ενημερωτικό Φυλλάδιο για την Κοιλιοκάκη]