Απριλίου 25, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η «EFSA» κατευθύνει τους προμηθευτές τροφίμων για τις πληροφορίες στους καταναλωτές για τις ημερομηνίες κατανάλωσης τροφίμων και συμβουλεύει για την ασφαλή απόψυξη τροφίμων






Νέες οδηγίες είναι διαθέσιμες για την βοήθεια των προμηθευτών τροφίμων να αποφασίζουν ποιες πληροφορίες να δίνουν στους καταναλωτές για την αποθήκευση των τροφίμων και τους χρονικούς περιορισμούς για την κατανάλωσή τους.
 
Όταν ανοιχθεί μία συσκευασία των τροφίμων, μπορεί να μεταφερθούν βακτήρια  στο τρόφιμο μέσω μολυσμένων χεριών, επιφανειών, ή εξοπλισμού. Ο καθορισμός του χρονικού ορίου  κατανάλωσης είναι πολύπλοκος αλλά το εργαλείο που έχει αναπτυχθεί από τους εμπειρογνώμονες της «EFSA» βοηθά τους προμηθευτές τροφίμων στην λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν ενδείκνυται να δίνουν στους καταναλωτές άλλες οδηγίες επιπλέον των ημερομηνιών «κατανάλωση μέχρι»/«ανάλωση έως» («use by») ή «κατανάλωση/ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» («best before»).
 
Για τα προϊόντα, όπου το άνοιγμα της συσκευασίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, το εργαλείo δείχνει ότι το χρονικό όριο κατανάλωσης είναι συντομότερο από την αρχική ημερομηνία ένδειξης «κατανάλωση μέχρι»/«ανάλωση έως» («use by») ή «κατανάλωση/ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» («best before»).
 
Η γνωμοδότηση περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για καλές πρακτικές για την ασφαλή απόψυξη τροφίμων. Η κατάψυξη αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Παρόλα αυτά, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να ενεργοποιηθούν κατά την απόψυξη και να αναπτυχθούν στη συνέχεια μέσα στο τρόφιμο σε επίπεδα που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφιμογενή ασθένεια. Οι εμπειρογνώμονες της «EFSA» ταυτοποίησαν καλές πρακτικές που ελαχιστοποιούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών κατά τη διάρκεια της απόψυξης.
 
Ενδεικτικά, η απόψυξη πρέπει να γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, π.χ. μέσα στο ψυγείο. Τα αποψυγμένα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στην αρχική συσκευασία ή σε μια καθαρή συσκευασία για να αποφευχθεί η επιμόλυνση, οι καταναλωτές πρέπει να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες του παρασκευαστή για τη συντήρηση και την προετοιμασία/παρασκευή, ώστε να βεβαιωθούν ότι το τρόφιμο διατηρείται ασφαλές και το αποψυγμένο τρόφιμο δεν πρέπει να επανακαταψύχεται μετά την απόψυξη.
 
Η ένδειξη της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας δίνει μια χρήσιμη κατεύθυνση για το χρονικό διάστημα που το τρόφιμο μπορεί να διατηρηθεί πριν να αρχίσει να αλλοιώνεται ή να γίνει μη ασφαλές προς κατανάλωση. Σαφής πληροφόρηση στη συσκευασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελάττωση της σπατάλης τροφίμων στην Ε.Ε..
 
Το Δεκέμβριο του 2020 οι εμπειρογνώμονες της «EFSA» ανέπτυξαν ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων (Υ.Ε.Τ.) να αποφασίσουν πότε να εφαρμόζουν την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι»/«ανάλωση έως» («use by») ή «κατανάλωση/ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» («best before») στα προϊόντα τους.


Χρήσιμοι σύνδεσμοι

 

https://www.efsa.europa.eu/en/infographics/defrosting-food-safely

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2021-05/date-marking-infographic-el.pdf

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2021.6510#efs26510-sup-0001

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2021.6510

 



ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ