Μαϊος 09, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Δημόσια Διαβούλευση επί του σχεδίου Στρατηγικής της EFSA για το 2027





Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Στρατηγικής της για την περίοδο 2022-2027. Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η EFSA να ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον και αποτυπώνει τις δράσεις εφαρμογής του Κανονισμού για τη Διαφάνεια καθώς και τα νέα μέτρα που είναι σύμφωνα με τις εξελίξεις της πολιτικής στην ΕΕ.
Το έγγραφο είναι δομημένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει την στρατηγική βάση της EFSA – τα στοιχεία εκείνα που δίνουν σκοπό και νόημα στις καθημερινές δραστηριότητες της EFSA, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αξιών της. Το δεύτερο μέρος περιγράφει το αποτέλεσμα μίας ανάλυσης που πραγματοποίησε EFSA, προκειμένου να εντοπισθούν οι κρίσιμες προκλήσεις και ευκαιρίες με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η EFSA στο μέλλον και να διερευνηθεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνάφειά τους με την EFSA. Το τρίτο μέρος του εγγράφου καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους της EFSA και τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα επόμενα έξι χρόνια:
Στρατηγικός στόχος 1: Παροχή αξιόπιστων επιστημονικών συμβουλών και επικοινωνίας των κινδύνων από το αγρόκτημα στο τραπέζι.
Στρατηγικός στόχος 2: Διασφάλιση ετοιμότητας για μελλοντικές ανάγκες ανάλυσης κινδύνου
Στρατηγικός στόχος 3: Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και διασφάλιση της οργανωτικής ευελιξίας
Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν σχόλια γραπτώς έως τις 02 Μαΐου 2021, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική φόρμα που είναι διαθέσιμη εδώ, και αναφέροντας τον αριθμό γραμμής και σελίδας στα οποία απευθύνονται. Η υποβολή των σχολίων γίνεται αποκλειστικά μέσω της εν λόγω φόρμας, πρόσθετες πληροφορίες για την υποστήριξη των σχολίων (δικαιολογητικά έγγραφα) μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας τη λειτουργία μεταφόρτωσης που είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα (για αρχεία με μέγιστο μέγεθος 1 Mb). Σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων κατά τη μεταφόρτωση των υποστηρικτικών αρχείων μπορείτε να απευθυνθείτε στο email: gps@efsa.europa.eu
Όλα τα σχόλια που αφορούν στη στρατηγική της EFSA πρέπει να γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής. Τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη παρά μόνο εάν υποβληθούν μέσω της πλατφόρμας, π.χ. σχόλια που υποβάλλονται ως μέρος οποιουδήποτε συνημμένου δεν θα γίνουν αποδεκτά.
 
Επισημαίνεται ότι τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη αν:
  • υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης,
  • παρουσιάζονται με οποιαδήποτε μορφή διαφορετική από εκείνη που προβλέπεται στις οδηγίες και το πρότυπο,
  • δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του εγγράφου
  • περιέχουν καταγγελίες κατά θεσμών, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό
  • σχετίζονται με πτυχές πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες είναι εκτός του πεδίου δραστηριότητας της ΕFSA.
Η EFSA θα αξιολογήσει όλα τα σχόλια που υποβάλλονται σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια.
Αποσαφήνιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
Tα φυσικά πρόσωπα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της κατοχής όλων των δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την υποβολή των σχολίων τους και την μετέπειτα δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για τη δημοσίευση όλων των στοιχείων που υποβάλλονται σε αυτή. Σε περίπτωση που τα σχόλια αναπαράγουν με τη μορφή γραφημάτων, ή εικόνων στοιχεία προερχόμενα από κάποιο τρίτο μέρος, οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες των κατόχων δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν ληφθεί από το άτομο που υποβάλει τα στοιχεία στην δημόσια διαβούλευση.
Δημοσίευση των σχολίων
Τα σχόλια και τα υποστηρικτικά έγγραφα θα δημοσιευθούν  (ως μέρος της έκθεσης της EFSA που δημοσιεύεται μαζί με τα τελικά έγγραφα) και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχόλια που υποβάλλονται από ιδιώτες με προσωπική τους ιδιότητα θα δημοσιεύονται ως έχουν, αναφέροντας το όνομα και το επώνυμο του συγγραφέα, εκτός εάν ο υποβάλλων τα σχόλια παρέχει ουσιαστική αιτιολόγηση για την διατήρηση της ανωνυμίας. Τα σχόλια που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού δημοσιοποιούνται επίσης με το όνομα του εν λόγω οργανισμού.
Επισημαίνεται ότι θα δημοσιευθούν και οι πρόσθετες πληροφορίες που παρέχονται για την υποστήριξη των σχολίων. Εκτός από τη διασφάλιση της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση εξασφαλίζουν επιπρόσθετα ότι το υλικό μπορεί να δημοσιευθεί από την ΕFSA ως έχει χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης οποιωνδήποτε προσωπικά αναγνωρίσιμων πληροφοριών (π.χ. ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας ατόμων, υπογραφές).
Περισσότερες πληροφορίες για την διαβούλευση μπορείτε να βρείτε μέσω του συνδέσμου:
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS