Μαϊος 09, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

EFSA: Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης για τα ανώτατα ανεκτά επίπεδα πρόσληψης σακχάρων από τη διατροφή







Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης για τα ανώτατα ανεκτά επίπεδα πρόσληψης σακχάρων από τη διατροφή
Η επιστημονική ομάδα της EFSA για τη Διατροφή, ολοκλήρωσε την προσωρινή αξιολόγηση της ασφάλειας της κατανάλωσης σακχάρων από τη διατροφή μετά από μία διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
Η εν λόγω προσωρινή αξιολόγηση τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Επιπλέον, η EFSA θα πραγματοποιήσει ανοιχτή διαδικτυακή συνεδρίαση με τους εταίρους στις 21 Σεπτεμβρίου 2021.
Πέντε σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) ζήτησαν από την EFSA την επικαιροποίηση της γνωμοδότησης του 2010 και την πραγματοποίηση της ανασκόπηση της πιο πρόσφατης επιστημονικής βιβλιογραφίας όσον αφορά στη σχέση της πρόσληψης σακχάρων με διάφορες ασθένειες όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακές παθήσεις, ουρική αρθρίτιδα, τερηδόνα. Οι ανωτέρω χώρες έθεσαν συγκεκριμένα το ερώτημα εάν θα ήταν δυνατό να ορισθεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο όριο, δηλαδή ένα ανεκτό ανώτατο επίπεδο πρόσληψης για τα ολικά σάκχαρα από τη διατροφή, κάτω από το οποίο η κατανάλωση δεν θα προκαλεί προβλήματα στην υγεία.
Η Επιστημονική ομάδα της EFSA, έχοντας κοιτάξει πάνω από 30.000 δημοσιεύσεις, κατέληξε στο προσωρινό συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να τεθεί ένα τέτοιο όριο. Η γνωμοδότηση ωστόσο επιβεβαιώνει, με σχετικούς βαθμούς βεβαιότητας, τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών σακχάρων και του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων μεταβολικών ασθενειών και τερηδόνας. Τα πορίσματα της γνωμοδότησης έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα ΚΜ της ΕΕ στον καθορισμό στόχων για τον πληθυσμό ή/και συστάσεων για τα άτομα της χώρας τους.
Το σχέδιο γνωμοδότησης περιλαμβάνεις ένα μοντέλο εκτίμησης της πρόσληψης των σακχάρων από τη διατροφή σε όλη την Ευρώπη, και μία λεπτομερέστερη εικόνα για τις βασικές κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στην πρόσληψη σακχάρων από τη διατροφή.
Για τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ (προθεσμία 30/09/2021).
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην ανοιχτή διαδικτυακή συνεδρίαση με τους εταίρους στις 21/09/2021, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ (εγγραφή μέχρι 13/09/2021).
 
Περισσότερες πληροφορίες δοσμένες με απλό και κατανοητό τρόπο για τη γνωμοδότηση, μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS