Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

EFSA - Τιμές Αναφοράς Διαιτητικής Πρόσληψης Φωσφόρου (Dietary Reference Values for Phosphorus)


Σύντομη Περιγραφή:
EFSA - Τιμές Αναφοράς Διαιτητικής Πρόσληψης Φωσφόρου (Dietary Reference Values for Phosphorus)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε επιστημονική γνωμοδότηση για τις τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης (DRVs) του φωσφόρου.
Η επιστημονική ομάδα της EFSA για τα Διαιτητικά Προϊόντα, τη Διατροφή και τις Αλλεργίες (NDA Panel) έλαβε υπόψη δεδομένα από μελέτες ισοζυγίου, τις απώλειες του φωσφόρου από το σώμα και την εντερική απορρόφηση, από μελέτες σχετικά με την πρόσληψη του φωσφόρου και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία. Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία αυτά ήταν ανεπαρκή για τον καθορισμό τιμών αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης (DRVs) φωσφόρου. Δεδομένα σχετικά με την αναλογία ασβεστίου φωσφόρου στα οστά των υγιών ενηλίκων με προσαρμογή στο ποσοστό του φωσφόρου που βρίσκεται έξω από τα οστά και δεδομένα σχετικά με το περιεχόμενο του ασβεστίου και του φωσφόρου σε ολόκληρο το σώμα σε Καυκάσιους ενήλικες, δείχνουν ότι η γραμμομοριακή αναλογία  ασβεστίου προς φωσφόρο στο σώμα κυμαίνεται από 1,4:1 έως 1,9:1. Αν και η κλασματική απορρόφηση του φωσφόρου είναι υψηλότερη από εκείνη του ασβεστίου, η επιστημονική ομάδα έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν οι πραγματικές ποσότητες του ασβεστίου και του φωσφόρου που είναι διαθέσιμα για απορρόφηση κατά την διαιτητική πρόσληψη. Ως εκ τούτου, η αναλογία ασβεστίου φωσφόρου σε ολόκληρο το σώμα χρησιμοποιείται για να θέσει τις τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης (DRVs) του φωσφόρου.
Βάσει των τιμών αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης (DRVs) του ασβεστίου και την εξέταση της γραμμομοριακής αναλογίας ασβεστίου προς φώσφορο από 1,4: 1 έως 1,9:1, υπολογίστηκαν οι επαρκείς τιμές διαιτητικής πρόσληψης φωσφόρου (Adequate Intakes-AIs). Η επιτροπή επέλεξε το κατώτερο όριο του εύρους αυτού (αναλογία 1,4:1, η οποία οδηγεί σε υψηλότερη τιμή πρόσληψης φωσφόρου) για τον καθορισμό της επαρκούς πρόσληψης (AIs), λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές διαιτητικής πρόσληψης φωσφόρου στις δυτικές χώρες, οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές που υπολογίστηκαν.
Οι τιμές αναφοράς επαρκούς διαιτητικής πρόσληψης (Adequate Intakes-AIs)  φωσφόρου είναι:
           για τα βρέφη (7-11 μηνών): 160 mg/ημέρα
           για τα παιδιά: μεταξύ 250 και 640 mg/ημέρα
           για τους ενήλικες:550 mg/ημέρα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προσαρμοστικές αλλαγές στο μεταβολισμό του φωσφόρου που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, θεωρήθηκε ότι οι τιμές αναφοράς επαρκούς διαιτητικής πρόσληψης (AI) φωσφόρου για ενήλικες ισχύουν επίσης για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες (550 mg/ημέρα).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA πάνω στις τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης μαγνησίου, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4185
Δημοσιεύτηκε: 01/09/2015 [Επιστροφή]
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS