Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Αναθεώρηση των εφαρμοστικών κανόνων της EFSA για τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων (Declarations of Interests)


Σύντομη Περιγραφή:
Αναθεώρηση των εφαρμοστικών κανόνων της EFSA για τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων (Declarations of Interests)

Στις 31 Ιουλίου 2014, η EFSA  ανακοίνωσε την αναθεώρηση των εφαρμοστικών κανόνων της για τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων  (Declarations of Interests).
Η εν λόγω αναθεώρηση των εφαρμοστικών κανόνων της EFSA για τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων (Declarations of Interests), διεξήχθη στο πλαίσιο της συνολικής αναθεώρησης της πολιτικής και των διαδικασιών της EFSA, που έχει αρχίσει το έτος 2012, με σκοπό την διασφάλιση της επίτευξης των στρατηγικών της στόχων.
Η νέα πολιτική, καθορίζει όλα τα μέτρα που έχει θέσει η EFSA σε εφαρμογή,  συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, ώστε να διασφαλίσει υψηλής ποιότητας επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, βασισμένες στην διαφάνεια και σε ανοιχτές και αμερόληπτες διαδικασίες.
Η EFSA, ανέπτυξε τους κανόνες που αφορούν στις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας των εργασιών της, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ευρείας  δημόσιας διαβούλευσης, σχετικά με την βασική της πολιτική. Οι  εν λόγω κανόνες, περαιτέρω αναθεωρημένοι το 2014, ενισχύουν και αποσαφηνίζουν τις διαδικασίες που ισχύουν όσον αφορά στην επεξεργασία και διαχείριση των δηλώσεων σύγκρουσης συμφερόντων του προσωπικού και των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων από την EFSA, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ένα υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας. Η ορθή εφαρμογή των κανόνων διασφαλίζει την πρόσβαση της EFSA στην καλύτερη επιστημονική τεχνογνωσία, διασφαλίζοντας παράλληλα την αμεροληψία των διαδικασιών της. 
Ετήσιες δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων (ADoIs) υποβάλλονται από όλα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της EFSA, τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος, της Επιστημονικής Επιτροπής (Scientific Committee), των Επιστημονικών Ομάδων (Scientific Panels), των ομάδων εργασίας και όλων των άλλων εμπειρογνωμόνων της EFSA. Οι εν λόγω δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων (ADoIs) δημοσιεύονται στην αντίστοιχη βάση δεδομένων της EFSA.
Η δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων περιλαμβάνει στοιχεία για τις τρέχουσες δραστηριότητες των υποψηφίων καθώς και για τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία και αφορά στις εξής κατηγορίες:
• περιουσιακά στοιχεία και άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων μετοχών
• συμμετοχή σε όργανα διοίκησης ή ανάλογη δραστηριότητα
• συμμετοχή σε Επιστημονικά Συμβουλευτικά Σώματα
• απασχόληση
• παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών
• χρηματοδοτούμενη ερευνητική δραστηριότητα
• κατοχή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
• άλλες συμμετοχές ή διασυνδέσεις
• συμφέροντα των μελών του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος 
Η νέα απόφαση του Εκτελεστικού Διευθυντή της EFSA για τις Δηλώσεις Σύγκρουσης Συμφερόντων (Decision of the Executive Director on Declarations of Interests), είναι πιο συνοπτική, εκ νέου διαμορφωμένη για ευκολία στη χρήση και περιλαμβάνει αποσπάσματα, αναδιατυπωμένα με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες βελτιώσεις της τρέχουσας αναθεώρησης:
• ειδική απαίτηση ότι οι Φορείς Ασφάλειας Τροφίμων για να επιλεγούν ώστε να συμμετέχουν στις δράσεις της EFSA, θα πρέπει η χρηματοδότηση τους να καλύπτεται πάνω από 50% από δημόσιες πηγές
• η ετήσια δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων (Declarations of Interests) είναι υποχρεωτική για όλους τους υπαλλήλους και έχει επεκταθεί στο διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό
• αλλαγή των κανόνων σχετικά με τις δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν στις επιχορηγήσεις και στους διαγωνισμούς της EFSA, για την εφαρμογή μιας προσέγγισης βάσει κινδύνου,
• νέο Παράρτημα, το οποίο περιγράφει ξεκάθαρα τα κριτήρια επιλογής για την δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων και διαγωνισμών της EFSA για να καταστεί η διαδικασία πιο διαφανής, συνδυασμένη με παραδείγματα
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και σχετικό ερωτηματολόγιο  (Frequently Asked Questions)  και την απόφαση του Εκτελεστικού Διευθυντή της EFSA για τις Δηλώσεις Σύγκρουσης Συμφερόντων (Decision of the Executive Director on Declarations of Interests) , εφαρμοστέα από 30 Σεπτεμβρίου 2014,   μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
  http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/140731a.htmΔημοσιεύτηκε: 06/08/2014 [Επιστροφή]
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS