Μαϊος 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

H EFSA αξιολογεί περαιτέρω τους ισχυρισμούς υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα και δημοσιεύει κατευθυντήριες οδηγίες


Σύντομη Περιγραφή:
H EFSA αξιολογεί περαιτέρω τους ισχυρισμούς υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα και δημοσιεύει κατευθυντήριες οδηγίες

Η EFSA ολοκλήρωσε δύο σημαντικά ορόσημα στο έργο της για τους ισχυρισμούς υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα. Η επιστημονική ομάδα για διαιτητικά προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA) έχει δημοσιεύσει δύο επιπλέον έγγραφα κατευθυντήριων οδηγιών για τους αιτούντες έγκρισης ισχυρισμών υγείας και έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση ισχυρισμών «γενικής λειτουργίας» μετά την υποβολή επιπρόσθετων πληροφοριών από τα Κράτη Μέλη.
Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες παρέχουν συμβουλές σχετικά με τις επιστημονικές απαιτήσεις για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών υγείας που σχετίζονται με λειτουργίες του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών λειτουργιών και αυτών που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν τις τελευταίες δύο σε μια σειρά από έξι που έχουν ήδη καλύψει ισχυρισμούς που σχετίζονται με το έντερο και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τα αντιοξειδωτικά και την καλή λειτουργία καρδιαγγειακού, τη διαχείριση βάρους, και την υγεία οστών, των αρθρώσεων και του στόματος.
 Τα ειδικά θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν: ποιες ισχυριζόμενες δράσεις θεωρούνται να έχουν ευεργετικό φυσιολογικό αποτέλεσμα και ποιες μελέτες/αποτελέσματα είναι κατάλληλα για την τεκμηρίωση ισχυρισμών λειτουργίας και μείωσης κινδύνου ασθενειών.
Η EFSA ολοκλήρωσε τις αξιολογήσεις για τους ισχυρισμούς γενικής λειτουργίας -εκτός αυτών που σχετίζονται με βότανα - τον Ιούνιο του 2011, έχοντας δημοσιεύσει συνολικά 341 γνωμοδοτήσεις που καλύπτουν 2.758 ισχυρισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν ότι ένας περιορισμένος αριθμός αυτών των ισχυρισμών θα ήταν επιλέξιμος για περαιτέρω αξιολόγηση από την EFSA με βάση τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από κράτη μέλη. Στα τελευταία, περιλαμβάνονται 74 ισχυρισμοί που σχετίζονται με μικροοργανισμούς, όπου αρχικά η ομάδα είχε θεωρήσει ότι δεν χαρακτηρίζονται επαρκώς και 17 ισχυρισμοί όπου η επιστημονική ομάδα NDA κατέληξε στο συμπέρασμα - κατά την αρχική εκτίμησή της - ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για τη θεμελίωση σχέση αιτίου και αιτιατού μεταξύ της κατανάλωσης του τροφίμου και της ισχυριζόμενης επίδρασης.
Δύο από τους ισχυρισμούς, μετά από περαιτέρω εκτίμηση, θεωρήθηκαν ότι τεκμηριώνονται: η δράση των δαμάσκηνων στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και α-κυκλοδεξτρίνη και μικρότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.  Χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της EFSA, η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει κατάλογο των 222 εγκεκριμένων ισχυρισμών γενικής λειτουργίας για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η EFSA θα συνεχίσει να αξιολογεί τις αιτήσεις ισχυρισμών  υγείας.  Περισσότερε πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120807.htm?utm_source=homepage&utm_medium=infocus&utm_campaign=healthclaimsΔημοσιεύτηκε: 10/08/2012 [Επιστροφή]
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS