Μαϊος 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ο κίνδυνος στη δημόσια υγεία από τη «Listeria monocytogenes» σε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένων φυλλωδών που έχουν υποστεί ζεμάτισμα κατά την επεξεργασία τους.

 



Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πραγματοποίησε εκτίμηση επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία από την επιμόλυνση με Listeria ζεματισμένων λαχανικών (ζεματισμένων για σύντομο χρονικό διάστημα σε καυτό νερό ή ατμό) προτού αυτά καταψυχθούν. Η επικινδυνότητα που σχετίζεται με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων είναι χαμηλότερη από την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων όπως τα καπνιστά ψάρια, το μαγειρεμένο κρέας, τα λουκάνικα, το μαλακό τυρί.
 
Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων συχνά ζεματίζουν λαχανικά πριν την κατάψυξη διότι αυτό απενεργοποιεί ενζυμικές δράσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια γεύσης, χρώματος και υφής στο προϊόν.

Οι διαδικασίες ελέγχου που μπορούν να υλοποιήσουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων για να ελαττώσουν την επικινδυνότητα επιμόλυνσης κατεψυγμένων λαχανικών περιλαμβάνουν από τον καθαρισμό και την απολύμανση του περιβάλλοντος χώρου παραγωγής των τροφίμων έως και τον έλεγχο του χρόνου επαφής και της θερμοκρασίας σε διαφορετικά βήματα της παραγωγής και την ακριβή επισήμανση.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σπουδαιότητα της παρακολούθησης του περιβάλλοντος χώρου παραγωγής για Listeria monocytogenes.  Αυτό γιατί η Listeria μπορεί να παραμένει στον περιβάλλοντα χώρο επεξεργασίας από τον οποίο μπορεί να επιμολύνει τρόφιμα.
 
Η EFSA κάνει συστάσεις στο πώς να μειωθεί η επικινδυνότητα στο σπίτι για αυτά τα προϊόντα. Το κλειδί είναι στη διατήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής όπως η αποθήκευση κατεψυγμένων ή αποψυγμένων λαχανικών σε καθαρό ψυγείο ή καταψύκτη στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία και βάσει των ενδείξεων της επισήμανσης του προϊόντος για ασφαλή προετοιμασία. Γενικά, η επικινδυνότητα μειώνεται όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται ορθά μετά την απόψυξη.
 
Αυτή η εργασία υποκινήθηκε από την εμφάνιση κρουσμάτων νόσου σε ευρωπαϊκά κράτη, η οποία επηρέασε 53 άτομα και προκάλεσε 10 θανάτους από το 2015 έως το 2018.
 
Listeria
 
Η Listeria είναι μια οικογένεια βακτηρίων που περιέχει 10 είδη. Ένα από αυτά, η «Listeria monocytogenes» προκαλεί τη νόσο που ονομάζεται «λιστερίωση».
 
Βάσει σχετικής αναφοράς της EFSA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το πλήθος των ανθρώπων που επλήγησαν από λιστερίωση το 2018 είναι παρόμοιο με το 2017 (2.549 αναφορές περιπτώσεων στην Ε.Ε. το 2018 έναντι 2.480 το προηγούμενο έτος). Παρόλα αυτά η τάση έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
 
Το εύρος των συμπτωμάτων της λιστερίωσης ξεκινά από συμπτώματα ήπιας γρίπης, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια και φτάνει μέχρι σοβαρές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα και άλλες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η νόσος πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, τις εγκύους, τα νεογέννητα και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Η ανακοίνωση βρίσκεται στην ιστοσελίδα:
 
 
Η σχετική επιστημονική δημοσίευση βρίσκεται στην ιστοσελίδα:
 
 
Σχετική προηγούμενη ανακοίνωση βρίσκεται στη διεύθυνση: