Μαϊος 02, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Συνοπτική έκθεση αναφοράς της EFSA και του ECDC για τις τάσεις και τις πηγές των ζωονόσων, των ζωονοσογόνων παραγόντων και των τροφιμογενών επιδημιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2017.


Σύντομη Περιγραφή:
.

Τρεις κύριοι ζωονόσοι παρουσίασαν ελάχιστες διακυμάνσεις  στην ΕΕ το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων σαλμονέλωσης και καμπυλοβακτηρίωσης παρέμεινε σταθερός τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και η λιστερίωση συνεχίζει να αυξάνεται.

Μετά από αρκετά χρόνια μείωσης, ο αριθμός των περιπτώσεων σαλμονέλωσης στην ΕΕ  παρουσιάζει σταθερότητα. Το 2017 ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά από 94.425 σε 91.662 αλλά η πτωτική τάση που ξεκίνησε το 2008 έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για τις τάσεις και τις πηγές ζωονόσων που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Μετά από χρόνια σημαντικής προόδου στη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών στην ΕΕ, ιδιαίτερα της σαλμονέλας, η κατάσταση έχει πλέον σταματήσει. Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση του  αριθμού των κρουσμάτων, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της EFSA Marta Hugas.

Η S. enteritidis είναι ο συνηθέστερα αναφερόμενος τύπος σαλμονέλας στους ανθρώπους, προκαλώντας μία στις επτά τροφoλοιμώξεις. Την περίοδο 2013-2017, η τάση των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της S. enteritidis στους ανθρώπους ήταν σταθερή και φαινόταν να αντικατοπτρίζει ανάλογη τάση στις όρνιθες ωοπαραγωγής.

Οι 5.079 τροφιμογενείς και υδατογενείς επιδημίες που αναφέρθηκαν το 2017 δείχνουν μείωση κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2016. Το βακτήριο της σαλμονέλας ήταν η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης τροφιμογενών επιδημιών ιδιαίτερα στα προϊόντα κρέατος και τα αυγά, τα οποία προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Η μείωση του αριθμού των εστιών είναι καλή εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να διαπιστώνονται  κατά μέσο όρο 100 τροφιμογενείς και υδατογενείς επιδημίες την εβδομάδα το 2017, μερικές εκ των οποίων αφορούν πολλές χώρες, δήλωσε ο Mike Catchpole, επικεφαλής επιστήμονας του ECDC. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτές οι μολύνσεις αποτελούν σημαντική αιτία για την ανθρώπινη ασθένεια στην ΕΕ και η ανοδική τάση της λιστερίωσης, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί θανάτους σε ευάλωτες ομάδες, πρέπει να αντιστραφεί.Campylobacter και Listeria

Οι περιπτώσεις καμπυλοβακτηριδίωσης μειώθηκαν ελαφρώς το 2017 σε σύγκριση με το 2016 (246.158 έναντι 246.917), αλλά εξακολουθεί να είναι η πλέον συχνά αναφερόμενη ζωονόσος στην ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό του Campylobacter ανιχνεύθηκε στο κρέας κοτόπουλου (37,4%) και στο κρέας γαλοπούλας (31,5%).

Οι περιπτώσεις λιστερίωσης μειώθηκαν ελαφρώς το 2017: αναφέρθηκαν 2.480 λοιμώξεις, έναντι 2.509 το 2016. Ωστόσο, η τάση ήταν ανοδική τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ομάδα που επλήγη περισσότερο από τη νόσο το 2017 ήταν οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα εκείνοι άνω των 84 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το ποσοστό θνησιμότητας από τη λιστερίωση ήταν 24%. Συνολικά στην ΕΕ, η μόλυνση ήταν θανατηφόρα σε έναν στους δέκα ασθενείς. Τα υψηλότερα επίπεδα των L. monocytogenes ανιχνεύθηκαν σε ψάρια και αλιευτικά προϊόντα (6%), ακολουθούμενα από έτοιμα για κατανάλωση σαλάτες (4,2%).

Η έκθεση συνοψίζει περαιτέρω τις τάσεις και τις πηγές φυματίωσης που οφείλονται στο Mycobacterium bovis, την προσβολή από  βρουκέλλα,  STEC,  Yersinia, Trichinella, Echinococcus, τη συγγενή τοξοπλάσμωση, τη  λύσσα, την προσβολή από Coxiella burnetii (πυρετός Q), από τον ιό West Nile και την τουλαραιμία.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μέσω του συνδέσμου:The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2017  Δημοσιεύτηκε: 17/12/2018 [Επιστροφή]