Μαϊος 07, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Εστιακό Σημείο της EFSA στην Ελλάδα



Στην Ελλάδα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει οριστεί ως Εστιακό Σημείο της EFSA (EFSA Focal Point, FP).

Τα Εστιακά Σημεία αποτελούν έναν κόμβο σύνδεσης για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022 το όραμα και η αποστολή του δικτύου επικαιροποιήθηκαν από το Συμβουλευτικό Σώμα της EFSA ως εξής

Όραμα του δικτύου Εστιακών Σημείων (FP): Ένα κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό και βιώσιμο δίκτυο εθνικών Εστιακών Σημείων που συνεργάζονται με συναφείς εθνικούς φορείς και φορείς των κρατών μελών της ΕΕ/ΕΟΧ και των χωρών με καθεστώς παρατηρητή και είναι σε σύμπραξη με την EFSA, για να συμβάλουν σε ένα ανθεκτικό σύστημα ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρώπη.

Αποστολή του δικτύου Εστιακών Σημείων (FP): Τα εθνικά Εστιακά Σημεία λειτουργούν ως κόμβοι σύνδεσης μεταξύ της EFSA και των συναφών εθνικών φορέων και φορέων των κρατών μελών της ΕΕ/ΕΟΧ και των χωρών με καθεστώς παρατηρητή. Μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο και ολοένα πιο περίπλοκο περιβάλλον και για να ανταποκριθούν στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, τα Εστιακά Σημεία αντιμετωπίζουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της EFSA και της χώρας τους προκειμένου να συμβάλουν σε ένα συνεκτικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, τα Εστιακά Σημεία αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Κανονισμός για τη Διαφάνεια προκειμένου να προάγουν τις συμπράξεις στον τομέα της ρυθμιστικής επιστήμης.

Το δίκτυο Εστιακών Σημείων ιδρύθηκε το 2008, και αποτελείται από εκπροσώπους των 27 κρατών μελών της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Εκπρόσωποι από την Ελβετία και τις προενταξιακές χώρες συμμετέχουν στο δίκτυο ως παρατηρητές. Για την 10ετή επέτειο λειτουργίας του Δικτύου Εστιακών Σημείων, η EFSA δημιούργησε ένα διαδραστικό χρονοδιάγραμμα και μία συνοπτική οπτικοποιημένη απεικόνιση με τα κυριότερα επιτεύγματα του δικτύου.

 

Το Εστιακό Σημείο λειτουργεί σε ένα πολυετές πλαίσιο συνεργασίας με την EFSA που περιλαμβάνει πέντε γενικούς τομείς:

  • Διαχείριση επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας (Knowledge and information management and support to scientific production)
  • Συνεργασία και σύμπραξη (Engagement, collaboration and partnership)
  • Εκπαίδευση (Capacity building)
  • Δεδομένα επίσημων ελέγχων (Data)
  • Επικοινωνία του κινδύνου (Risk communication)

 

Οι κύριες δράσεις, με βάση το θεματικό τους περιεχόμενο, αποτυπώνονται συνοπτικά ως εξής:

  • Υποστήριξη του μέλους του Συμβουλευτικού Σώματος της EFSA και των δράσεων που απορρέουν από τις συσκέψεις του εν λόγω Σώματος ή ομάδων εργασίας αυτού.
  • Υποστήριξη της επιστημονικής δικτύωσης και σύμπραξης (διαδικασία ένταξης οργανισμών στον κατάλογο του άρθρου 36, ανανέωση μελών στα επιστημονικά δίκτυα της EFSA).
  • Προβολή του επιστημονικού έργου σχετικού με θέματα αξιολόγησης επικινδυνότητας της EFSA και των Κρατών Μελών.
  • Διαχείριση αιτημάτων της EFSA και των Κρατών Μελών σχετικά με την αξιολόγηση επικινδυνότητας
  • Υποστήριξη εκπαιδευτικών δράσεων σχετικά με θέματα αξιολόγησης επικινδυνότητας
  • Υποστήριξη σε θέματα σχετικά με συλλογή και μετάδοση δεδομένων για την ασφάλεια των τροφίμων
  • Διευκόλυνση στη ροή πληροφορίας μεταξύ των εκπροσώπων της χώρας στο Διοικητικό Συμβούλιο της EFSA, στο Συμβουλευτικό Σώμα και στα Επιστημονικά Δίκτυα της EFSA.
  • Υποστήριξη σε θέματα ενημέρωσης για τον κίνδυνο (επικοινωνία της επικινδυνότητας).

Στην 61η συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Σώματος (Advisory Forum) της EFSA που διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 στη Μπρατισλάβα, υπεγράφη δήλωση δέσμευσης για μία σειρά μέτρων και δράσεων που θα διασφαλίσουν ότι η EFSA και τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και επομένως να προστατεύσουν την υγεία των καταναλωτών

Συνοπτική απεικόνιση του ρόλου, της αποστολής και των τομέων εργασίας του Εστιακού Σημείου

ΝΕΑ ΤΗΣ EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS