Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης για την αξιολόγηση των υφιστάμενων κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τον μικροβιακό χαρακτηρισμό και την εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου των μικροοργανισμών που λαμβάνονται μέσω ...





Η επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA's Scientific Committee)   έχει θέσει σε δημόσια  διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης της με τίτλο «Αξιολόγηση των υφιστάμενων κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την επάρκεια τους για τον μικροβιακό χαρακτηρισμό και την εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου των μικροοργανισμών που λαμβάνονται μέσω συνθετικής βιολογίας». Το παρόν έγγραφο προτείνει απαντήσεις στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την EFSA για την εξέταση των εξελίξεων στον τομέα της συνθετικής βιολογίας όσον αφορά τη χρήση τους  στο άμεσο μέλλον  για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής και αν η χρήση αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να αποτελέσει δυνητικό κίνδυνο και την επικινδυνότητα τους για το περιβάλλον. Η επάρκεια των υφιστάμενων κατευθυντήριων οδηγιών,  αξιολογήθηκε με το παρόν σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης, το οποίο εγκρίθηκε από την επιστημονική επιτροπή για δημόσια διαβούλευση. Επίσης, προτείνονται επικαιροποιημένες κατευθύνσεις όπου απαιτείται. Το πεδίο εφαρμογής αυτού του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης περιορίζεται στους ζώντες μικροοργανισμούς που προέρχονται από συνθετική βιολογία (SynBioM) και που αναμένεται να απελευθερωθούν σκόπιμα στο περιβάλλον.
 
Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις έως τις 26 Μαΐου 2020.
 
Παρακαλείστε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό πρότυπο που παρέχεται για την υποβολή σχολίων και να ανατρέξετε στους αριθμούς των γραμμών και των σελίδων. Σημειώστε ότι μετά από 2 ώρες μη δραστηριότητας, η σύνοδος εργασίας σας θα λήξει και τα σχόλια που θα υποβληθούν μετά την πάροδο του χρόνου δεν θα καταγραφούν και θα μεταδοθούν. Επομένως, εάν η σελίδα είναι αδρανής για περισσότερο από 2 ώρες, ανοίξτε την ξανά από το σύνδεσμο πριν την επανεκκίνηση για να σχολιάσετε. Εάν θέλετε να υποβάλετε πρόσθετα δεδομένα για να υποστηρίξετε τα σχόλια ή το αρχείο σας, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: SCER.PublicConsult.EUS.005@efsa.europa.eu
 
Σημειώστε ότι τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη αν
υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης,
παρουσιάζονται με οποιαδήποτε μορφή διαφορετική από εκείνη που προβλέπεται στις οδηγίες και το πρότυπο,
δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του εγγράφου
περιέχουν καταγγελίες κατά θεσμών, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό
σχετίζονται με πτυχές πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες είναι εκτός του πεδίου δραστηριότητας της ΕFSA.
Η EFSA θα αξιολογήσει όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια. Οι παρατηρήσεις θα εξεταστούν περαιτέρω από την αρμόδια ομάδα της EFSA και θα ληφθούν υπόψη εάν διαπιστωθεί ότι είναι σχετικές.
 
Tα φυσικά πρόσωπα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της κατοχής όλων των δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την υποβολή των σχολίων τους και την μετέπειτα δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για τη δημοσίευση όλων των στοιχείων που υποβάλλονται σε αυτή. Σε περίπτωση που τα σχόλια αναπαράγουν με τη μορφή γραφημάτων, ή εικόνων στοιχεία προερχόμενα από κάποιο τρίτο μέρος, οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες των κατόχων δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν ληφθεί από το άτομο που υποβάλει τα στοιχεία στην δημόσια διαβούλευση.
 
Τα σχόλια θα δημοσιευθούν (ως μέρος της έκθεσης της EFSA που θα δημοσιευθεί μαζί με την τελική γνωμοδότηση) και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχόλια που υποβάλλονται από ιδιώτες με προσωπική τους ιδιότητα θα δημοσιεύονται ως έχουν, αναφέροντας το όνομα και το επώνυμο του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος παρέχει ουσιαστική αιτιολόγηση για την διατήρηση της ανωνυμίας. Τα σχόλια που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού δημοσιοποιούνται επίσης με το όνομα του εν λόγω οργανισμού.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες για την διαβούλευση μπορείτε να βρείτε μέσω του συνδέσμου:
 
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS