Μαϊος 09, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΕFSA: Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με τις in vitro τεχνικές τυχαίας μεταλλαξογένεσης (mutagenesis techniques).






Η μονάδα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (GMO) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει θέσει σε ανοιχτή διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με τις in vitro τεχνικές τυχαίας μεταλλαξογένεσης (mutagenesis techniques). Σύμφωνα με την εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παρούσα γνωμοδότηση παρέχει μια πιο λεπτομερή περιγραφή των τεχνικών in vivo και in vitro τυχαίας μεταλλαξογένεσης και των τύπων των μεταλλάξεων και των μηχανισμών που εμπλέκονται, για να εξαχθεί το συμπέρασμα κατά πόσον οι in vivo και in vitro τυχαίες τεχνικές μεταλλαξογένεσης θεωρούνται διαφορετικές τεχνικές.
 
Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας (30/06/2021).
 
Πρόσθετα δεδομένα ή αρχεία για την υποστήριξη των σχολίων μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας τη σχετική λειτουργία στην ψηφιακή φόρμα.
 
Επισημαίνεται ότι τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη αν:
  • υποβάλλονται σε άλλες γλώσσες εκτός από τα Αγγλικά.
  • υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης.
  • βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση «προσχέδιο» κατά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης.
  • παρουσιάζονται σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από τις προβλεπόμενες στις οδηγίες και τη σχετική λειτουργία του εργαλείου (π.χ. σχόλια μέσω email δεν θα ληφθούν υπόψη).
  • δημιουργούνται εκτός των αντίστοιχων πεδίων της φόρμας, για παράδειγμα ως μέρος των υποστηρικτικών αρχείων που ανεβάζετε στο εργαλείο.
  • δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του εγγράφου ή το πεδίο της διαβούλευσης.
  • περιέχουν καταγγελίες εναντίον ιδρυμάτων, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό.
  • σχετίζονται με θέματα πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνων, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο δραστηριότητας της EFSA.
 
Τα σχόλια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη εάν διαπιστωθεί ότι είναι σχετικά.
 
Τα άτομα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση διάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιωμάτων για την υποβολή τους και την επακόλουθη δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαγραφούν λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για τη δημοσίευση όλων των υποβολών. Σε περίπτωση που η υποβολή αναπαράγει περιεχόμενο τρίτων με τη μορφή γραφημάτων, γραφημάτων ή εικόνων, τα απαιτούμενα προηγούμενα δικαιώματα του κατόχου (ων) πρέπει να έχουν ληφθεί από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση.
 
Δημοσίευση σχολίων διαβούλευσης:
Τα σχόλια που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης,  θα δημοσιευτούν στην αρχική τους μορφή χωρίς καθυστέρηση μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης και ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιευτεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του σχετικού επιστημονικού αποτελέσματος.
Τα σχόλια που υποβάλλονται από άτομα με προσωπική ιδιότητα θα δημοσιευθούν αναφέροντας το όνομα και το επώνυμο του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος έχει ζητήσει ανωνυμία. Τα σχόλια που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού θα αποδοθούν στον εν λόγω οργανισμό.
 
Περισσότερες πληροφορίες για την διαβούλευση μπορείτε να βρείτε μέσω του συνδέσμου:
 
 
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS