Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης.


Σύντομη Περιγραφή:
Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης.

Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με την ασφάλεια της καφεΐνης, στην οποία εκτίμησε τόσο τις μεμονωμένες (acute) όσο και τις ημερήσιες (daily) διαιτητικές προσλήψεις οι οποίες δεν εγείρουν ανησυχίες για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Στην εν λόγω γνωμοδότηση επίσης γίνεται αναφορά στην κατανάλωση καφεΐνης από όλες τις διαιτητικές πηγές σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, καθώς και στην κατανάλωση καφεΐνης μαζί με αλκοόλ, με άλλες ουσίες που βρίσκονται στα ενεργειακά ποτά καθώς και με τη p-συνεφρίνη, μια ουσία η οποία ανευρίσκεται όλο και συχνότερα σε συμπληρώματα διατροφής.
Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μετά από εκτενή συλλογή δεδομένων και σχολίων από τα κράτη μέλη, ομάδες καταναλωτών, τη βιομηχανία και άλλους εταίρους. Η διαβούλευση διήρκησε δύο μήνες, ενώ πριν ολοκληρωθεί η διαδικτυακή διαβούλευση έγινε και συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση:Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε την επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA αναφορικά με την ασφάλεια της καφεΐνης αλλά και το συνοδευτικό υλικό που σχετίζεται με την γνωμοδότηση αυτή (συμπεριλαμβανομένων των απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την ασφάλεια της καφεΐνης):

•    Scientific Opinion on the safety of caffeine  
•    EFSA explains risk assessment: Caffeine   
•    Outcome of a public consultation on the draft Scientific Opinion of the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) on the safety of caffeine  
•    Caffeine: EFSA meets stakeholders
•    EFSA-ANSES-BfR Expert Meeting on the safety of caffeine
•    FAQs on the Safety of CaffeineΔημοσιεύτηκε: 29/05/2015 [Επιστροφή]
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS