Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την επιστημονική γνωμοδότηση, που αφορά στους κινδύνους της δημόσιας υγείας από την κατανάλωση νωπού γάλακτος.


Σύντομη Περιγραφή:
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την επιστημονική γνωμοδότηση.

Κατανάλωση νωπού γάλακτος. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;Το νωπό γάλα περιέχει επικίνδυνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές νόσους στον άνθρωπο.
Κατά την εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής στις εκτροφές των ζώων, είναι απαραίτητη η μείωση της επιμόλυνσης του νωπού γάλακτος, ενώ η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας είναι επίσης σημαντική για την αποτροπή  ή  επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων στο νωπό γάλα. Εντούτοις, με την εφαρμογή μόνο κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής, δεν είναι δυνατή η εξάλειψη αυτών των κινδύνων. Η παστερίωση του γάλακτος πριν την κατανάλωση αποτελεί την καλύτερη μέθοδο θανάτωσης των περισσότερων βακτηρίων που προκαλούν νόσους στους ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την κατανάλωση νωπού γάλακτος έχει αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έχει οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση , τα Κράτη Μέλη μπορούν να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την διάθεση νωπού γάλακτος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η πώληση νωπού γάλακτος προς κατανάλωση μέσω αυτόματων πωλητών επιτρέπεται σε ορισμένα Κράτη Μέλη αλλά οι καταναλωτές λαμβάνουν οδηγία για το βράσιμο του γάλακτος πριν την κατανάλωση.
Οι εμπειρογνώμονες της  Επιστημονικής Ομάδας για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ)  της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), στην επιστημονική τους γνωμοδότηση που αφορά στους κινδύνους της δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την  κατανάλωση νωπού γάλακτος, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νωπό γάλα αποτελεί πηγή επιβλαβών για την υγεία βακτηρίων, κυρίως Campylobacter, Salmonella, στελέχη της Escherichia coli που παράγουν Shiga-toxin (STEC).
Η  Επιστημονική Ομάδα για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ),  δεν μπόρεσε να ποσοτικοποιήσει τους κινδύνους της δημόσιας υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση του νωπού γάλακτος, λόγω έλλειψης δεδομένων. Εντούτοις, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των Κρατών Μελών, μεταξύ των ετών 2007 και 2013, 27 τροφιμογενείς επιδημίες οφείλονται στην κατανάλωση νωπού γάλακτος.
Οι περισσότερες από αυτές, 21 επιδημίες, οφείλονταν στο Campylobacter, μία στη Salmonella, δύο επιδημίες σε στελέχη της Escherichia coli που παράγουν Shiga-toxin (STEC), τρείς επιδημίες στον ιό της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (TBEV). Η πλειονότητα των επιδημιών κρουσμάτων οφειλόταν στην κατανάλωση νωπού αγελαδινού γάλακτος, ενώ λίγες επιδημίες οφείλονταν στην κατανάλωση κατσικίσιου νωπού γάλακτος.
Ο John Griffin,πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ)  της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας στους καταναλωτές, των κινδύνων και των μέτρων ελέγχου που σχετίζονται με την κατανάλωση νωπού γάλακτος. 
Τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι υπερήλικες και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από την κατανάλωση νωπού γάλακτος.
 Ως νωπό γάλα, ορίζεται  το γάλα που προέρχεται από τις αγελάδες, τις κατσίκες, τα πρόβατα ή άλλα ζώα, το οποίο δεν έχει θερμανθεί πάνω από 40ο C ή δεν έχει υποστεί άλλη επεξεργασία με ισοδύναμο αποτέλεσμα εκείνου, που θα επέφερε η θέρμανση άνω των 40ο C.Περισσότερες πληροφορίες για την επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που αφορά στους κινδύνους της δημόσιας υγείας από την κατανάλωση νωπού γάλακτος μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3940.htm
Δημοσιεύτηκε: 16/01/2015 [Επιστροφή]
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS