Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η EFSA εξηγεί τη χρήση της νέας βάσης δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων


Σύντομη Περιγραφή:
Η EFSA εξηγεί τη χρήση της νέας βάσης δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει δημοσιεύσει μια επισκόπηση της πρώτης περιεκτικής βάσης δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων (Comprehensive Food Consumption Database).  Αυτή η βάση αποτελεί μια νέα πηγή πληροφοριών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιέχει λεπτομερή στοιχεία για ένα σημαντικό αριθμό κρατών της ΕΕ.  Η νέα βάση δεδομένων θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας που σχετίζεται με πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα στην ΕΕ και θα επιτρέψει πιο ακριβείς εκτιμήσεις της έκθεσης των καταναλωτών στους κινδύνους αυτούς.
Αυτή η βάση δεδομένων, η οποία έχει αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο μέλλον θα βοηθήσει και σε άλλες εργασίες της EFSA, όπως στην αξιολόγηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών από τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επισκόπηση περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με το πώς τα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία σε αυτή τη βάση δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εμπειρογνώμονες σχετικούς με την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

Η περιεκτική βάση δεδομένων περιέχει στοιχεία από ένα σύνολο 32 διαφορετικών διατροφικών ερευνών από 22 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των δεδομένων που αποκτήθηκαν από μελέτες εστιασμένες στην κατανάλωση τροφίμων από παιδιά, μέσω επιχορήγησης του Άρθρου 36 της
EFSA.
Στατιστικές αναλύσεις από τη βάση δεδομένων επιτρέπουν γρήγορο έλεγχο σχετικά με τη χρόνια αλλά και την οξεία έκθεση των καταναλωτών σε ουσίες που μπορούν να βρεθούν στην τροφική αλυσίδα. Τα στατιστικά αυτά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω της σχετικής ιστοσελίδας της EFSA.  Στη βάση δεδομένων, οι διατροφικές έρευνες και τα στοιχεία κατανάλωσης τροφίμων για κάθε χώρα χωρίζονται ανά κατηγορία. Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: 1) ηλικία, από βρέφη μέχρι ενήλικες ηλικίας 75 ετών και άνω 2) ομάδα τροφίμων (περίπου 160) και είδος κατανάλωσης, και θα καλύπτει τόσο την κανονική όσο και την υψηλή κατανάλωση. Τα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση τροφίμων αναφέρονται σε γραμμάρια ανά ημέρα, καθώς και σε γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.
Η βάση δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων θα αποτελέσει επίσης βασικό εργαλείο για τις εργασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών από τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον τομέα της διατροφής, η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών είναι απαραίτητη προκειμένου να τεθούν επιστημονικά τεκμηριωμένοι στόχοι δημόσιας υγείας, να αξιολογηθούν κατά πόσο οι προσλήψεις είναι συγκρίσιμες με τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης, καθώς και να παρακολουθηθεί οποιαδήποτε πρόοδος σε βάθος χρόνου.
Οι εργασίες για τη νέα βάση δεδομένων ξεκίνησαν το 2008, όταν τα κράτη μέλη άρχισαν τη συλλογή δεδομένων για τους σκοπούς της EFSA από εθνικές διατροφικές έρευνες στις χώρες τους. Αν και αυτή η βάση δεδομένων είναι χρήσιμη για το έργο αξιολόγησης της επικινδυνότητας της EFSA, τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μεθοδολογίες, με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλες οι απευθείας συγκρίσεις μεταξύ των χωρών.

Η συλλογή ακριβέστατων, εναρμονισμένων και λεπτομερών στοιχείων για την κατανάλωση τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντική για το έργο της EFSA και στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρείται προτεραιότητα. Η EFSA συνεργάζεται με τα κράτη μέλη προκειμένου να αναπτύξουν έρευνες σχετικές με την κατανάλωση τροφίμων, κάτι που θα επιτρέψει τη συλλογή και ανάλυση συγκρίσιμων δεδομένων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι γνωστή ως ‘Τι υπάρχει στο μενού της Ευρώπης; (EU MENU)’. Αρκετές πιλοτικές μελέτες στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2012.  Στην πιλοτική μελέτη που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, συμμετέχει και ο ΕΦΕΤ. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της EFSAhttp://www.efsa.europa.eu/en/press/news/datex110302.htmΔημοσιεύτηκε: 03/03/2011 [Επιστροφή]
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS