Μαϊος 08, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

EFSA – Δημιουργία εργαλείου και δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την επισήμανση που αφορά στο χρόνο διατηρησιμότητας των τροφίμων.





Η EFSA έχει αναπτύξει  ένα εργαλείο με στόχο  να βοηθήσει τις επιχειρήσεις τροφίμων να αποφασίσουν πότε θα αναγράφεται στην επισήμανση των συσκευασμένων τροφίμων η ένδειξη  «ανάλωση  έως» ή «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ( "use by" ή "best before").
Το εργαλείο είναι δομημένο ως δέντρο αποφάσεων με μια σειρά ερωτήσεων που πρέπει να απαντηθούν από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, ώστε να γίνει σωστή χρήση στην επισήμανση των τροφίμων της ένδειξης που αφορά στην ελάχιστη διατηρησιμότητα τους.
 
Οι ερωτήσεις κυμαίνονται από το κατά πόσον οι απαιτήσεις επισήμανσης για την ημερομηνία ανάλωσης για μια κατηγορία τροφίμων ρυθμίζονται ήδη από τη νομοθεσία, εάν ένα προϊόν υποβάλλεται σε επεξεργασία για την εξάλειψη των κινδύνων, εάν υφίσταται χειρισμό ξανά πριν από τη συσκευασία, τα χαρακτηριστικά του και τις συνθήκες αποθήκευσης.
Το εν λόγω εργαλείο διατίθεται στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιταλικά.
 
Η αναγραφή στην επισήμανση  «ανάλωση έως» στα τρόφιμα αφορά στην ασφάλεια - τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία, αλλά όχι μετά, ακόμα κι αν έχουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αναφέρεται στην ποιότητα - το φαγητό θα είναι ασφαλές για φαγητό μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά η γεύση και η υφή του μπορεί να μην είναι τόσο καλές.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ συνδέεται με τη επισήμανση διατηρησιμότητας (ημερομηνίας ανάλωσης) στα τρόφιμα.
 
 Η επιστημονική ομάδα για τους βιολογικούς κινδύνους της EFSA δημοσίευσε επίσης την επιστημονική γνωμοδότηση: «Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)  (Καθοδήγηση σχετικά με τη σήμανση ημερομηνίας και σχετικές πληροφορίες για τα τρόφιμα: μέρος 1 -σήμανση ημερομηνίας).
 
Ο πρόεδρος του EFSAs Panel on Biological Hazards, Καθηγητής Κωνσταντίνος  Κουτσουμανής (ΑΠΘ), δήλωσε: «Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες σχετικά με τη συσκευασία και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της ημερομηνίας ανάλωσης στα τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ, ενώ συνεχίζει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Η επιστημονική γνωμοδότηση αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά προς αυτήν την κατεύθυνση. "
 
Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να ορίσουν μια ημερομηνία αποθήκευσης - το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα τρόφιμο θα παραμείνει ασφαλές ή / και κατάλληλης ποιότητας για κατανάλωση ενώ η συσκευασία είναι ανέπαφη και είναι αποθηκευμένο σύμφωνα με τις οδηγίες.
 
Μια άλλη επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με αυτό το θέμα θα δημοσιευθεί το 2021. Θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης, τις προθεσμίες κατανάλωσης μετά το άνοιγμα και τις πρακτικές απόψυξης.
 
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις σχετικά με την επιστημονική γνωμοδότηση , μπορείτε να επικοινωνείτε  με την ηλεκτρονική διεύθυνση: biohaz@efsa.europa.eu
 
Περισσότερες πληροφορίες για την σχετική ανακοίνωση της EFSA και την επιστημονική γνωμοδότηση του EFSA’s Panel on Biological Hazards είναι διαθέσιμες μέσω των συνδέσμων:
 
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS