Μαρτίου 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Δημοσίευση επιστημονικής γνωμοδότησης για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία από την παρουσία ωχρατοξίνης Α (OTA) στα τρόφιμα.





Η EFSA δημοσίευσε μια επιστημονική γνωμοδότηση η οποία αφορά στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την παρουσία ωχρατοξίνης Α (OTA) στα τρόφιμα - μια μυκοτοξίνη η οποία παράγεται φυσικά από μύκητες που μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά, διατηρημένα κρέατα, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και τυρί.
Νέα δεδομένα που έχουν καταστεί διαθέσιμα μετά την τελευταία αξιολόγηση του έτους  2006, υποδηλώνουν ότι η ωχρατοξίνη Α (OTA) μπορεί να είναι γονοτοξική προκαλώντας άμεση βλάβη στο DNA. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν επίσης ότι μπορεί να είναι καρκινογόνος για τα νεφρά. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί υπολόγισαν ένα περιθώριο έκθεσης (MOE-Margin of Exposure).

Το περιθώριο έκθεσης (MOE) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους αξιολογητές κινδύνου για να εξετάσει πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια που προκύπτουν από την παρουσία σε τρόφιμα και ζωοτροφές, ουσιών που είναι τόσο γονοτοξικές όσο και καρκινογόνες.
Στην προηγούμενη γνωμοδότησή της, η EFSA καθόρισε μια ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) με βάση την τοξικότητα και την καρκινογένεση στα νεφρά.
Οι ειδικοί έχουν πλέον χρησιμοποιήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση υπολογίζοντας το περιθώριο έκθεσης (MOE) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανησυχία για την υγεία για τις περισσότερες ομάδες καταναλωτών. Η επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA θα αποτελέσει την επιστημονική βάση  κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α (ΟΤΑ) στα τρόφιμα.
Η EFSA έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης και τα σχόλια των εταίρων(stakeholders) και των ενδιαφερομένων μερών ελήφθησαν υπόψη κατά την οριστικοποίησή του.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την επιστημονική γνωμοδότηση μπορείτε να βρείτε μέσω του συνδέσμου:

Risk assessment of ochratoxin A in food