Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Αξιολόγηση επικινδυνότητας της ΕFSA σχετικά με την παρουσία γλυκοαλκαλοειδών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και την αναγνώριση των κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.





Η EFSA δημοσίευσε την αξιολόγηση επικινδυνότητας σχετικά με την παρουσία γλυκοαλκαλοειδών  στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, ιδίως σε πατάτες και προϊόντα που προέρχονται από πατάτες και την αναγνώριση των κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.
Τα γλυκοαλκαλοειδή είναι φυσικές ενώσεις που περιέχονται στην οικογένεια φυτών Solanaceae, η οποία περιλαμβάνει τις πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες.
Οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι υπάρχει θέμα ανησυχίας για την υγεία των βρεφών και των μικρών παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους μέσους όσο και τους υψηλούς καταναλωτές. Μεταξύ των ενηλίκων, υπάρχει θέμα ανησυχίας μόνο για τους υψηλούς καταναλωτές. Η δηλητηρίαση από γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να προκαλέσει οξέα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η EFSA προσδιόρισε το χαμηλότερο επίπεδο παρατήρησης ανεπιθύμητων ενεργειών στο 1 χιλιοστόγραμμο(mg) γλυκοαλκαλοειδών ανά κιλό(kg) σωματικού βάρους ανά ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με τη χαμηλότερη δόση στην οποία παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ξεφλούδισμα, το βράσιμο και το τηγάνισμα μπορούν να μειώσουν την περιεκτικότητα των γλυκοαλκαλοειδών στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το ξεφλούδισμα των πατατών μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους κατά 25% έως 75%, ο βρασμός σε νερό κατά 5% έως 65% και το τηγάνισμα σε λάδι κατά 20% έως 90%.
Περισσότερες πληροφορίες για την αξιολόγηση επικινδυνότητας της EFSA για την παρουσία γλυκοαλκαλοειδών  στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, ιδίως σε πατάτες και προϊόντα που προέρχονται από πατάτες, είναι διαθέσιμες μέσω του παρακάτω συνδέσμου: