Μαϊος 08, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΕFSA: Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την επαναξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την παρουσία δισφαινόλης Α (BPA) στα τρόφιμα







Η EFSA έχει θέσει σε δημόσια  διαβούλευση σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την επαναξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την παρουσία δισφαινόλης Α (BPA) στα τρόφιμα.
 
Τα κύρια σημεία της γνωμοδότησης είναι τα εξής:
1) Στο προσχέδιο επαναξιολόγησης της BPA, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της EFSA για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, τα ένζυμα και τις βοηθητικές ύλες (CEP) καθόρισε την Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (TDI - Τolerable Daily Intake) σε 0.04 νανογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.
2) Η μείωση του TDI προκύπτει από την αξιολόγηση μελετών που έχουν προκύψει στη βιβλιογραφία από το 2013 έως το 2018, ιδιαίτερα εκείνων που υποδεικνύουν δυσμενείς επιπτώσεις της BPA στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μελέτες σε ζώα, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των “βοηθητικών - Τ” λεμφοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στους κυτταρικούς ανοσολογικούς μηχανισμούς και που όταν αυξηθούν μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αλλεργικής φλεγμονής στους πνεύμονες.
3)  Συγκρίνοντας το νέο TDI με τις εκτιμήσεις της έκθεσης των καταναλωτών σε BPA από τη διατροφή, η EFSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έχουν μέση και υψηλή έκθεση σε BPA από όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερβαίνουν το νέο TDI, γεγονός που αποτελεί μία ένδειξη που οδηγεί σε ανησυχία για την υγεία.
 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα σχόλια τους έως την 22α Φεβρουαρίου 2022.
 
Κατά την υποβολή των σχολίων, πρέπει να γίνεται ειδική αναφορά στους αριθμούς γραμμής και σελίδας με τους οποίους αναφέρονται τα σχόλια.
Πρόσθετα δεδομένα ή αρχεία για την υποστήριξη των σχολίων μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας τη σχετική λειτουργία στην ψηφιακή μορφή.
 
Τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη εάν:
 
  • υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης.
  • εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «σχεδίου» κατά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης·
  • παρουσιάζονται με οποιαδήποτε μορφή διαφορετική από αυτή που προβλέπεται στις οδηγίες και τη σχετική λειτουργία στο εργαλείο (π.χ. σχόλια που γίνονται μέσω email δεν θα ληφθούν υπόψη).
  • γίνονται εκτός των αντίστοιχων πεδίων της φόρμας, για παράδειγμα ως μέρος των υποστηρικτικών αρχείων που ανεβαίνουν στο εργαλείο.
  • δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του εγγράφου ή το πεδίο της διαβούλευσης.
  • περιέχουν καταγγελίες κατά ιδρυμάτων, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό.
  • σχετίζονται με πτυχές πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων της EFSA.
 
Τα σχόλια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη εάν κριθεί ότι είναι σχετικά.
 
Συνεισφορές που έχουν εξασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα:
Τα άτομα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση ότι κατέχουν όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για τις υποβολές τους και την επακόλουθη δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για δημοσίευση όλων των υποβολών. Σε περίπτωση που η υποβολή αναπαράγει περιεχόμενο τρίτων με τη μορφή διαγραμμάτων, γραφημάτων ή εικόνων, οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες του κατόχου ή των δικαιούχων θα πρέπει να έχουν ληφθεί από τον συμμετέχοντα στη δημόσια διαβούλευση.
 
Δημοσίευση συνεισφορών:
Τα σχόλια τρίτων μερών θα δημοσιοποιηθούν στην αρχική τους μορφή χωρίς καθυστέρηση μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης και ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του σχετικού επιστημονικού συμπεράσματος.
 
Οι συνεισφορές που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα θα δημοσιεύονται αναφέροντας το όνομα και το οικογενειακό όνομα του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος έχει ζητήσει την ανωνυμία του.
 
Οι συνεισφορές που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού θα αποδοθούν στον εν λόγω οργανισμό και θα δημοσιευθεί μόνο το όνομα του οργανισμού (και όχι του ατόμου).
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της διαβούλευσης και το σύνδεσμο υποβολής σχολίων θα βρείτε μέσω του συνδέσμου: