Απριλίου 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η αναθεωρημένη θέση της «EFSA» σχετικά με το διοξείδιο του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων (Ε 171)





Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων («
EFSA») δημοσίευσε πρόσφατα μία γνωμοδότηση στην οποία συμπεραίνει ότι, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171, χημικός τύπος: TiO2) δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.
 
Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο τροφίμων, το οποίο θεωρείτο ασφαλές για πάνω από 50 χρόνια. Σύμφωνα με την EFSA, οι κύριες κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση στο διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171) είναι ορισμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα, σούπες, ζωμοί, σάλτσες, σαλάτες και λιπαρά τρόφιμα επάλειψης για σάντουιτς. Mια επιπλέον πηγή διατροφικής έκθεσης μπορεί να είναι ορισμένα είδη επεξεργασμένων ξηρών καρπών.
 
Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου έχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας. Παρόλα αυτά, η EFSA κατέληξε ότι δε μπορεί να αποκλείσει τη σύνδεση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου (Ε 171) ως πρόσθετο τροφίμων με πιθανή γονιδιοτοξικότητα. Οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξή του στα τρόφιμα ελέγχοντας την επισήμανση, δηλαδή την ετικέτα. Αν το διοξείδιο του τιτανίου περιλαμβάνεται ως πρόσθετο σε τρόφιμο, η επισήμανση θα αναφέρει την ένδειξη:
 
«Χρωστική (ουσία): Διοξείδιο του τιτανίου»
ή
«χρωστική (ουσία): Ε 171»
 
Η προσεκτική ανάγνωση της επισήμανσης βοηθάει τον καταναλωτή να κάνει συνειδητές επιλογές στην αγορά τροφίμων.
 
Καθώς το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171) χρησιμοποιείται σε τρόφιμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται μια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Μέχρι να καθοριστούν σαφή ανώτατα όρια με νέες επιστημονικές μελέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διοξείδιο του τιτανίου, αυτό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται νόμιμα βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 (Παράρτημα II).
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί το εν λόγω θέμα και συνεχίζει να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους.
 
Για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
 
 
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ