Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2021






Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day») με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Από τότε, τη συγκεκριμένη μέρα, πάνω από 150 χώρες ενώνονται στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γύρω από τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της πείνας, ενώ τα τελευταία χρόνια προβάλλεται έντονα και η διάσταση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

H θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το έτος 2021 επικεντρώνεται γύρω από τον άξονα των επιλογών μας σε σχέση με προαναφερθέντα θέματα.

Εκπέμποντας το μήνυμα «Οι επιλογές μας είναι το μέλλον μας. Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ζωή» («Our actions are our future. Better production, better nutrition, a better environment and a better life») η ενημερωτική εκστρατεία θέλει να υπογραμμίσει την επίπτωση που έχουν οι καθημερινές μας επιλογές σε σχέση με τα τρόφιμα:

- στη γενικότερη παραγωγή τροφίμων

- στη διατροφή

- στο περιβάλλον

- στις ίδιες μας τις ζωές

Το μήνυμά της απευθύνεται τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις εταιρείες, στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς, τον αγροτικό πληθυσμό και την ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με γνώμονα την προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων αλλά και την μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, παρακολουθεί τις εξελίξεις και στέκεται αρωγός στις ενέργειες ενημέρωσης και διάχυσης πληροφοριών στο καταναλωτικό κοινό. Η συνεργασία του Ε.Φ.Ε.Τ. με άλλους φορείς και παγκόσμιους οργανισμούς, αλλά και η συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα και «fora» για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια τροφίμων και την εκπαίδευση των καταναλωτών έχει καθοριστική επίπτωση στην υιοθέτηση ορθών πολιτικών που ευθυγραμμίζονται με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού. Με τους τακτικούς επισήμους ελέγχους που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. στοχεύει στην προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών αλλά και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τροφίμων της χώρας, οι οποίες συμμετέχουν στην πολύπλοκη παγκόσμια αγρο-διατροφική αλυσίδα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενημερωτική εκστρατεία καθώς και ενημερωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ