Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Δημόσια διαβούλευση κοινής έκθεσης ΕΜΑ/ΕFSA σχετικά με την εναρμονισμένη προσέγγιση μεθοδολογιών αξιολόγησης της έκθεσης για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, πρόσθετων υλών ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

 



Αθήνα 15 Ιουλίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δημόσια διαβούλευση  κοινής έκθεσης ΕΜΑ/ΕFSA σχετικά με την εναρμονισμένη προσέγγιση μεθοδολογιών αξιολόγησης της έκθεσης για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, πρόσθετων υλών ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης»

Η EMA ( Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων)  και η EFSA  (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων),  έχουν θέσει σε  δημόσια διαβούλευση  μια κοινή έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης προσέγγισης για τις μεθοδολογίες αξιολόγησης της έκθεσης για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, πρόσθετων υλών ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να περιέχουν ίχνη κτηνιατρικών φαρμάκων καθώς και πρόσθετα ζωοτροφών και φυτοφάρμακα. Η παρουσία υπολειμμάτων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης ρυθμίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της ασφάλειας των καταναλωτών.

Οι δύο οργανισμοί της ΕΕ κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεργάστηκαν, για να εναρμονίσουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αξιολογήσεις της διατροφικής έκθεσης, οι οποίες μέχρι τώρα διέφεραν λόγω των  διαφορετικών κανονιστικών πλαισίων στους τομείς των κτηνιατρικών φαρμάκων, των πρόσθετων ζωοτροφών και των φυτοφαρμάκων.

Το σχέδιο έκθεσης εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες από τον EMA, την EFSA, τη Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων F.A.O./Π.Ο.Υ. για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA), την κοινή συνάντηση για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (JMPR) και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA). Ο EMA και η EFSA προτείνουν ένα σύνολο συστάσεων για την εναρμόνιση και την ευθυγράμμιση των διαδικασιών συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων για τη βελτίωση της συνέπειας των αποτελεσμάτων σε αυτούς τους τρεις τομείς.

Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 31 Αυγούστου 2022. Περισσότερες πληροφορίες για την υπό διαβούλευση κοινή έκθεση,  είναι διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου: this link

H υποβολή σχολίων γίνεται με τη χρήση της φόρμας  η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του συνδέσμου:  http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Template_or_form/2009/10/WC500004016.doc

Τα συμπληρωμένα σχόλια θα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Vet-Guidelines@ema.europa.eu

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ