Μαϊος 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

 



Αθήνα 15 Ιουλίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)»

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της EFSA έχει αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2022. Αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των συμφερόντων της τροφικής αλυσίδας.

«Σε ένα διεθνές πλαίσιο όπου η ασφάλεια των τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια είναι αλληλένδετες, είναι σημαντικό ότι το διοικητικό συμβούλιο της EFSA  περιλαμβάνει πλέον ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων για να συμβάλει στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε η Claire Bury, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Τροφίμων της  DG SANTE  για τη βιωσιμότητα των τροφίμων.

Η προηγούμενη δομή του διοικητικού συμβουλίου αποτελούνταν από 14 μέλη με τεχνογνωσία σχετικά με την τροφική αλυσίδα που δεν αντιπροσώπευαν κυβέρνηση, οργανισμό ή τομέα, συν έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κοινωνία των πολιτών και όσοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα της τροφικής αλυσίδας, θα εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της EFSA.

Το νέο μοντέλο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κανονισμού για τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2019 και αύξησε τον ρόλο των κρατών μελών καθώς και τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών στο έργο της EFSA.

Ρόλος

Το διοικητικό συμβούλιο διασφαλίζει ότι η EFSA λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, εκτελεί την αποστολή της όπως ορίζεται στον ιδρυτικό της κανονισμό και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμών, των ενδιαφερομένων και του κοινού.

Μέλη

Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 27 εκπροσώπους των κρατών μελών (με αναπληρωτές), δύο εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (χωρίς αναπληρωτές), δύο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με αναπληρωτές) και τέσσερις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και συμφερόντων στην τροφική αλυσίδα (με αναπληρωτές).

Επίσης θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο δύο εκπρόσωποι των χωρών  EFTA (European Free Trade Association)/EEA (European Economic Area) – Νορβηγία και Ισλανδία – και ένας εκπρόσωπος της Εποπτεύουσας Αρχής της EFTA (με αναπληρωτές), χωρίς δικαίωμα ψήφου. Συνολικά, το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 38 μέλη.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΣ της EFSA, από τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΦΕΤ, Αντώνιο Ζαμπέλα (τακτικό μέλος)   και τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Γεώργιο-Ιωάννη Νυχά (αναπληρωματικό μέλος).

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της EFSA:

Strengthening governance at EFSA: new Management Board becomes operational | EFSA (europa.eu)

Στo πάνω μέρος της ανωτέρω ιστοσελίδας υπάρχει δυνατότητα επιλογής της ελληνικής γλώσσας.

Σχετικό infographic στην ελληνική γλώσσα είναι διαθέσιμο μέσω του συνδέσμου:

Συνεργασία της EFSA με τα κράτη μέλη | EFSA (europa.eu)

Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι (με διαθέσιμη μετάφραση σε 9 γλώσσες μεταξύ των οποίων και η ελληνική γλώσσα) είναι οι κάτωθι:

  • Management board page: 

https://www.efsa.europa.eu/en/people/mbmembers  

Trusted science: https://www.efsa.europa.eu/en/howwework/independentscience

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ