Απριλίου 23, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

29 Σεπτεμβρίου 2020 - Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων «International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW)»






Σήμερα γιορτάζεται η πρώτη «Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων».
 
#FLWDay
#FoodWasteEU
 
Γνωρίζατε ότι τα νοικοκυριά παράγουν περισσότερο από το μισό των συνολικών απορριπτόμενων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
 
Ας ακολουθήσουμε αυτές τις προτάσεις για να μειώσουμε την απώλεια τροφίμων στο σπίτι κι ας αλλάξουμε αυτό το δυσάρεστο ποσοστό!
 
 
Κατανοούμε καλύτερα και χρησιμοποιούμε ορθότερα τις ημερομηνίες «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» για να μειώσουμε την απώλεια τροφίμων. 
 
Γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες;
 
Μέχρι 10% της σπατάλης τροφίμων που προκαλείται ετήσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζεται με τις ημερομηνίες:
 
«ανάλωση έως» («use by»)
και
«ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» («best before»)
 
Ας το αλλάξουμε αυτό ξεκινώντας από σήμερα!
Οι ημερομηνίες «ανάλωση έως» («use by») και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» («best before») δε σημαίνουν το ίδιο πράγμα!  Το να γνωρίζουμε τη διαφορά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων και στην εξοικονόμηση χρημάτων.
 

 
Όταν δε μαγειρεύουμε περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειαζόμαστε, γλυτώνουμε χρήματα, χρόνο, το κλίμα και την περιφέρειά μας! 
 
Όπως προγραμματίζουμε το Σαββατόβραδό μας, τις διακοπές μας και τα έξοδά μας, μπορούμε να προγραμματίζουμε και τα γεύματά μας και να σώσουμε χρήματα και τρόφιμα. 
 
Ας συνταχθούμε με την παγκόσμια προσπάθεια να εκμηδενιστεί η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων!

 
 
Ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων για να δούμε τις ορθές συνθήκες συντήρησης, διατηρούμε τη συντήρηση του ψυγείου μας μεταξύ 1°C και 5°C, την κατάψυξη στους -18°C και γνωρίζουμε τι υπάρχει στα ντουλάπια της κουζίνας.
 
Οι συνθήκες διατήρησης απέχουν όσο μία ετικέτα!  Ελέγχουμε τις οδηγίες διατήρησης στην ετικέτα για να απολαύσουμε το προϊόν τροφίμου για περισσότερο χρόνο!
 
 
 
Υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο:
 
Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO):
 
 
 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ